Dominik Hašek

By admin on Tuesday, June 16, 2015
Filled Under: Jääkiekko

Suomea pidetään jääkiekkoilun maailmassa maalivahtien luvattuna maana. Eikä ihme, sillä suomalaiset vahdit ovat pitäneet mainetta yllä kunniakkaasti niin NHL- kuin myös KHL-jäillä. Mutta väitettävästi yksikään suomalainen vahti ei todennäköisesti tule yltämään samoihin saavutuksiin kuin Tšekin Dominik Hašek.

Kaksi Stanley Cup -mestaruutta eivät varsinaisesti nosta ketään legendan asemaan edes maalivahtien vertailussa. Mutta kuusi Vezina (paras NHL-liigan maalivahti), kaksi Hart Memorial Trophy (arvokkain pelaaja) ja kaksi Ted Linday (runkosarjan arvokkain pelaaja) ovat henkilökohtaisia palkintoja, joita ei moni kenttäpelaaja (saati sitten maalivahti) tule saavuttamaan. Lisätään tähän vielä päälle kuusi NHL All-Star-palkintoa, yhdeksän arvokisamitalia sekä toistakymmentä henkilökohtaista ennätystä, ja saamme pelaajan, joka on elävä legenda.

Hašek oli ensimmäinen eurooppalainen maalivahti Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigassa, joka pystyi syrjäyttämään siihen aikaan monopoliasemasta nauttineet amerikkalaiset vahdit. Näin ollen suomalaiset maalivahdit voivat kiittää Hašekia ovien avaamisesta ulkomaisille portinvartijoille. Enimmäkseen Buffalo Sabresin ja Detroit Red Wingsin riveissä saavutetut meriitit tulevat varmasti motivoimaan nykypäivän maalivahteja Raskista aina Pekka Rinteeseen.

Mikäli Hašekin saavutukset niin joukkue- kuin henkilökohtaisella tasolla eivät vakuuta skeptikkoja, on hyvä muistaa, että Hašekin ura kesti yli 30 vuotta. Toden totta, Hašek pelasi NHL:ssä vielä 43-vuotiaana ja palasi eläkkeeltä vielä KHL-jäille vuonna 2010, jääden lopulta eläkkeelle kaksi vuotta myöhemmin.

Hašekin torjunnat ja häkkikypärä toimikoot tulevaisuuden maalivahdeille inspiraation lähteenä.