Jääkiekkoilijoiden harjoittelu kesällä

By admin on Monday, September 10, 2018
Filled Under: Jääkiekko

Kesä on jääkiekon pelaajille perinteisesti vuoden hiljaisinta aikaa, jolloin elämään mahtuu myös lomailua ja laiturin nokassa rentoutumista. Harjoittelua ei kuitenkaan voi jättää kokonaan unholaan, jos tavoitteena on olla kova pala kaukalossa vielä kesän päätyttyäkin.

Monilla paikkakunnilla treenit hoituvat jäällä myös kesäaikaan, mutta jokaisesta maan kolkasta ei löydy jäähallia tai sitten vuorot saattavat olla kortilla. Jäällä treenaaminen kesäkaudella voi myös olla todella hintavaa, minkä vuoksi myös kesään paremmin sopiville treenimuodoille on varmasti tarvetta kenellä tahansa.

Vaikka jäälle pääsy olisikin rajattu tai luistimille ei pääsisi kesän aikana lainkaan, kannattaa kaikki harjoittelun tärkeät osa-alueet muistaa. Kuntoa ylläpitävän aerobisen liikunnan lisäksi myös tekniikkaharjoittelu sekä voiman treenaaminen ovat tärkeitä palasia jääkiekkoilijan kesäohjelmassa.

Tekniikkaharjoittelu

Luistelutekniikka on jääkiekkoilijan osaamisen tärkein osa-alue ja tätä puolta onkin tärkeä pitää yllä myös kesäkaudella. Projekti saattaa tuntua haastavalta, jos jäälle ei ole mahdollista päästä luistelemaan, mutta ongelmaan on helppo ratkaisu: rullakiekko. Rullakiekko eli streethockey on jatkuvasti suosiotaan kasvattava laji, joka sopii täydellisesti jääkiekkoilijan kesäharrastukseksi.

Lajissa käytetään niin sanottuja inline-rullaluistimia, joissa rullat ovat peräkkäin ja jotka muistuttavat hyvin paljon jääkiekkoluistimia. Rullakiekkoilu tukeekin loistavasti jääkiekkoharrastusta ja tuo mukavaa vaihtelua harjoitteluun myös niille pelaajille, jotka viihtyvät jäähallilla myös kesäkautena.

Kunnon ylläpito

Rullakiekko kehittää tekniikan lisäksi myös aerobista kuntoa, mutta tähän puoleen kannattaa panostaa laajemminkin keinoin. Kesään loistavasti sopiva kuntoa ja kestävyyttä kehittävä liikuntamuoto on pyöräily, joka säästää vieläpä kiireisen treenaajan aikaa: kun alla on omiin tarpeisiin sopiva laadukas fillari, matkanteko vaikkapa rullakiekkotreeneihin, kuntosalille tai työpaikalle sujuu joutuisasti ja kunto kehittyy samalla miltei varkain.

Voimaharjoittelu

Vaikka jääkiekkoilijan menestyksessä ensisijaisessa roolissa ovat tekniikkaan liittyvät taidot ja riittävä kunto, on myös voimaharjoittelu tärkeä osa tavoitteellisen pelaajan arkea. Tästä rutiinista kannattaa pitää kiinni myös kesällä. Pelaaja tarvitsee vahvan keskivartalon ja vahvat jalat, sillä luistellessa alavartalon voima on tärkeimmässä roolissa.

Ylävartalon voimaharjoittelu on kuitenkin myös yhtä lailla tärkeää – erityisesti siksi, että kyseessä on taklaamista ja muita fyysisiä tilanteita sisältävä kontaktilaji. Salilla ei siis kannata unohtaa ylävartalon lihaksia kesällä sen enempää kuin talvellakaan treenatessa.

Jääkiekkoilijoiden kesäharjoittelu

Kesä ei ole jääkiekkoilijalle pelkkää lomaa, vaan treenata pitää ympäri vuoden. Kevät ja kesä ovat hyvää aikaa erilaisille voimaharjoituksille, jotka saattavat jäädä vähemmälle huomiolle raskaan sarjakauden aikana. Kesäharjoittelu oli aikaisemmin tarkasti säädeltyä ja kurinalaista, mutta nykyään treeni on siirtynyt jatkuvasti enemmän pelaajan omalle vastuulle ja sitä on myös pyritty muovaamaan yksilöllisemmäksi. Kesän harjoittelua on myöskin pyritty kehittämään vielä enemmän lajia palvelevaksi myös niillä paikkakunnilla, missä jäällä harjoittelu kesäkaudella ei ole mahdollista. Erilaisilla harjoitteilla on mahdollista tukea jääkiekon vaatimia erityisominaisuuksia.

Luistelutekniikka on kiekkoilijalle erittäin tärkeää, ja sitä pyritään pitämään yllä kesälläkin rullakiekkoilun avulla, joka sopii täydellisesti kiekkoilijan kesän harrastukseksi. Kesän alussa panostetaan yleensä aerobiseen harjoitteluun lenkkeilemällä ja tekemällä pitkiä harjoitteita kuntosalilla. Ennen kauden alkua tapahtuvassa kuntosaliharjoittelussa taas panostetaan nopeuteen ja voimaan, joten sarjat ovat lyhyitä ja räjähtäviä. Ison osan kesästä kiekkoilija vastaa itse harjoittelustaan annettujen ohjeiden mukaan, mikä tarkoittaa, että nykykiekkoilija kantaa viime kädessä itse vastuu harjoittelustaan ja hänen on kehityttävä omatoimiseksi ja tavoitteelliseksi urheilijaksi.