Mario Lemieux

By admin on Wednesday, June 10, 2015
Filled Under: Jääkiekko

Kanadan pakkasissa kasvaa vuodesta toiseen maailman parhaita jääkiekkoilijoita. Nykyään Sidney Crosbyn dominoidessa NHL-jäitä tulee auttamatta mieleen ajat, jolloin esimerkiksi Wayne Gretzky dominoi (yhdessä Kurrin kanssa) peliä miten tahtoi. Mutta eräs toinen kanadalainen kiekkoilija nousee monien mielissä jopa Gretzkyn rinnalle. Kyseessä on tietenkin Mario Lemieux.

Taitava pelintekijä ja äärimmäisen nopea Lemieux on eittämättä yksi parhaista NHL-pelaajista. Pittsburgh Penguinsin riveissä yhdessä Jaromir Jagrin kanssa vastustajien puolustajia narrannut Lemieux voitti Stanley Cupin pelaajana kaksi kertaa (1991 & 1992) ja joukkueen omistajana kerran (2009). Arvokisoista Lemieux toi kotiin viisi arvokisamitalia, joista kolme oli kultaisia.

Henkilökohtaisten meriittien listaaminen veisi liian paljon palstatilaa, mutta mainittakoon, että Lemieux’n palkintokaapista löytyy mm. kolme Hart Memorial Trophya (sarjan arvokkain pelaaja), kuusi Art Ross Trophya (pistepörssin voittaja), kaksi Conn Smythe Trophya (pudotuspelien arvokkain pelaaja), neljä Ted Lindsay Awardsia (runkosarjan arvokkain pelaaja), yksi Calder Memorial Trophy (vuoden tulokas) ja yksi Bill Masterton Memorial Trophy (kunnia palkinto pitkäjänteisyydestä ja taistelusta).

Mikään yllämainituista palkinnoista ei kuitenkaan ole yhtä tärkeä kuin Lemieux’n voitto taistelussa imusolmukesyöpää vastaan. Lemieux palasi jäälle taistelun ja eläköitymisen jälkeen, voittaen lukuisia henkilökohtaisia palkintoja ja samalla todistaen, kuinka hän on yksi parhaista myös henkisellä puolella.

Monet legendat ovat samaa mieltä siinä, että mikäli Lemieux olisi säästynyt loukkaantumisilta, olisi hän luultavasti kaikkien aikojen paras pelaaja.