Menestyneimmät jääkiekkojoukkueet

By admin on Tuesday, May 19, 2015
Filled Under: Jääkiekko

Jääkiekon suosio kansainvälisesti ei välttämättä yllä esimerkiksi jalkapallon tai kriketin tasolle, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö laji olisi suosittu tai arvostettu. Lajin tunnetuimmista pelaajista ja joukkueista onkin tullut kansainvälisesti tunnistettavia brändejä, joita seurataan jatkuvalla syötöllä.

Mitkä joukkueet ovat sitten menestyneet parhaiten kansainvälisellä mittapuulla? Tällä kertaa keskitymme puhtaasti mestaruuksien määrään kansainvälisellä sekä kansallisella tasolla. Käytetään mittapuina jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja, Pohjois-Amerikan NHL-sarjaa, Venäjän KHL- sekä Suomen SM-liigaa.

MM-kisat

Kansainvälinen jääkiekkoliitto on järjestänyt MM-kisoja jo vuodesta 1920 lähtien (toki maailmansotien aikana kisat jäivät pelaamatta). Kaikkien aikojen menestynein maajoukkue Venäjä, mikäli mukaan lasketaan Neuvostoliiton ”Punakoneen” mestaruudet: Peräti 27 kultaa ja yhteensä 47 mitalia nostavat Venäjän listan kärkeen. Kanadalla ja Tšekin tasavallalla on yhteensä enemmän mitaleja, mutta vähemmän mestaruuksia.

NHL

Pohjois-Amerikan eli NHL-sarjan Stanley Cup -pokaalin nostaminen ilmoihin on jokaisen jääkiekkoilijan unelma. Eniten Stanley Cupin mestaruuksia on Montreal Canadiensilla (23), jossa pelasi mm. Suomen Saku Koivu (ilman mestaruuksia valitettavasti). Toisena listalla on Toronto Maple Leafs (13) todistaen, kuinka Kanada on jääkiekkoilun ykkösmaa.

KHL

Rakkaan itänaapurimme jääkiekkohistoria on hieman sekavampi johtuen Neuvostoliiton aikaisesta järjestelmästä. Tästä huolimatta Moskovan CSKA on ylivoimaisesti Venäjän jääkiekkoilun menestynein joukkue 32:lla mestaruudella ja 12:lla Neuvostoliiton cup-voitolla. Kuten ajan henkeen kuului, yleensä Neuvostoliiton mestarit löytyivät Moskovasta, sillä Neuvostoliiton imagon mukaisesti ”kaikki tiet veivät Moskovaan”, eikä mestaruuksia saanut mennä esimerkiksi satelliittivaltioihin.

Liiga

Viimeisimpänä – ja tällä kertaa kovassa joukossa kenties vähäisimpänä – on Suomen Liiga. Tampereen Ilveksellä löytyy vanhan ajan Suomenmestaruuksia 16, kun taas eniten nykymuotoisen SM-liigan mestaruuksia löytyy Turun Palloseuralta (10). Yhteenlaskettuja mestaruuksia löytyy eniten Tampereen Tapparalta (23).

Miten kävisikään, jos Venäjä, Montreal Canadiens, CSKA ja Tappara pelaisivat keskenään?