NHL pitää pintansa

By admin on Tuesday, September 25, 2018
Filled Under: Jääkiekko

NHL nauttii edelleen suurta suosiota suomalaisten jääkiekkofanien keskuudessa, vaikka maailman kovatasoisimpana pidetyn jääkiekkosarjan on uutisoitu kärsivän yleisökadosta kotimantereellaan Amerikan Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Useat seikat myötävaikuttavat Kansallisen jääkiekkoliigan vetovoimaan Suomessa, jossa lätkäjoukkueiden kannatus näkyy vahvasti niin katsomoissa kuin kannattajien ylläkin.

Kun Pohjois-Amerikan National Hockey League perustettiin vuonna 1917, tarkoitus varmasti oli myös kaupallistaa ammattimainen jääkiekko, mutta tuskin NHL:n suosiota todella osattiin tuolloin kuvitella nykyisessä mittakaavassaan. Vaikka Yhdysvalloissa monet matsit on oteltu lähes tyhjille halleille, syy ei välttämättä ole lajin suosion hiipumisessa, vaan ulkoisissa tekijöissä yleinen taloustilanne mukaan lukien.
Suomessa lajin suosio on sekä säilynyt että oletettavasti jopa kasvussa. ”Änäri” on taitavasti ja laajasti tuotteistettu jääkiekkosarja, joka tulee tutuksi pelikonsoleiden kautta sellaisillekin henkilöille, joita jääkiekko ei ainakaan kansallisella tasolla kiinnosta kuin korkeintaan MM-kisojen osalta.

Maailmanmestaruuskisat puolestaan toimivat oivana promootiona NHL:lle Suomen maajoukkueesta tunnetuksi nousseiden pelaajien kiinnitysten myötä (https://yle.fi/urheilu/3-5296399). Kotimaiset lätkäfanit ovat tottuneet seuraamaan lahjakkaiden leijonien edesottamuksia kansainvälisissä joukkueissa, joten esimerkiksi Patrik Laineen kaltaiset superpelaajat kasvattavat entisestään NHL:n kannatusjoukkoja siirtyessään pelaamaan rapakon taakse. Suomalaisille lätkäintoilijoille tarjoutuu loppuvuodesta 2018 erityisen hyvä syy vetää ylleen NHL pelipaita.

Osa NHL-runkosarjaotteluista pelataan tyypilliseen tapaan aivan toisaalla kuin Kansallisen jääkiekkoliigan kotimaisemissa. Patrik Laine ja Aleksander Barkov onkin mahdollista nähdä Suomessa, kun Florida Panthers ja Winnipeg Jets mittelöivät Helsingin Hartwall-areenalla 1.-2.11.2018. Asiasta uutisoi Uusisuomi.

Suomessa runkosarjaotteluiden liput varattiin nopeasti, mikä varmasti johtuu osittain kahdestakin syystä. Suomalaispelaajat ovat varmoja täkyjä yleisön houkuttamiseksi, minkä lisäksi täkäläiset NHL-fanit haluavat totta kai kokea harvinaislaatuisen tilaisuuden ottelun näkemiseksi livenä autenttisissa jäähallitunnelmissa.

NHL:ssä on ehtinyt tapahtua monenlaisia muutoksia näiden vuosikymmenten aikana. Alkuperäisen liigan ”original six” vuodelta 1942 on ehtinyt laajentua 31:een joukkueeseen Las Vegasin liittyessä kamppailuun Stanley Cupista Vegas Golden Knights-joukkueella, jonka kova taso tuli yllätyksenä etenkin kaupungin vedonlyöntipiireissä. Aika näyttää, saako NHL vielä jalansijaa kotikonnuillaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jonka joukkue Montreal Canadiens pitää hallussaan peräti 24 Staney Cup-pokaalia. Suomessa NHL:n suosio ainakin on taattua.