NHL

Pohjois-Amerikan jääkiekkosarja NHL on kiistämättä maailman kovin paikka pelata jääkiekkoa (pois lukien Siperian vankileirit). Vuodesta 1917 pelattu sarja on tuonut sadoille miljoonille kiekkofaneille lukemattomia elämyksiä (niin hyviä kuin huonoja) sekä luonut tavallisista pelaajista ikuisia legendoja.

Sarjassa pelaa 30 joukkuetta, joista 23 tulee Yhdysvalloista ja 7 Kanadasta. Kaikkien aikojen menestynein joukkue Stanley Cup -mestaruuksilla mitattuna on kanadalainen Montreal Canadiens (23 mestaruutta). Kanadan jääkiekkoilun ylivoimasta kertoo myös listan toinen joukkue, Toronto Maple Leafs (13 mestaruutta).

Yleisesti ottaen NHL-sarjan kaikkien aikojen parhaat pelaajat tulevat myös Kanadasta. Pistepörssin ylivoimainen johtaja Wayne Gretzky sekä Mario Lemieux ovat historiallisesti parhaat pelaajat, kun taas nykypäivänä Kanadan lahja modernille jääkiekkoilulle, Sidney Crosby, dominoi peliä varsin suvereenisti.

Sarjassa joukkueet jaetaan kahteen eri konferenssiin: Itäinen ja Läntinen, jotka jokainen jaetaan vielä neljään divisioonaan maantieteellisten syiden perusteella. Runkosarjassa pelataan 81 ottelua, joiden jälkeen pudotuspelien perusteella edetään aina Stanley Cup -finaaliin. Finaalisarjassa paras seitsemästä ottelusta vie pokaalin kotiin. Jokaisella joukkueella on myös oma farmijoukkueensa AHL-sarjassa, jossa pelaa pääosin nuoria lupauksia tai pelituntumaa hakevia pelaajia.

NHL on myös suomalaisittain tuttu sarja. Ensimmäinen suomalainen pelaaja NHL:ssä oli Pentti Lund, jonka aktiiviura osui 40- ja 50-luvun vaiheille. Lund syntyi Kanadassa, mutta omasi suomalaiset juuret. Vuosien aikana monet suomalaiset ovat menestyneet NHL-jäillä, ja tämä trendi tuskin tulee muuttumaan tulevaisuudessa.