Suomalaiset NHL:ssä

Pohjois-Amerikan jääkiekkosarjan NHL-jäillä on kurvaillut vuosikymmenten aikana moni suomalaispelaaja. Osa Suomen ”Leijonista” on saavuttanut Yhdysvalloissa ja Kanadassa mestaruuksien lisäksi myös legendan aseman. Jari Kurrin, Esa Tikkasen, Saku Koivun ja Teemu Selänteen nimet tunnetaankin Yhdysvalloissa erittäin hyvin.

Nykyisin NHL:ssä pelaa kunnioitettavat 35 suomalaispeluria; ottaen huomioon Suomen asukasluvun, kyseinen pelaajamäärä on varsin korkea. Halutun Stanley Cup -mestaruuspokaalin on päässyt nostamaan hallin kattoon yhdeksän pelaaja, joista Jari Kurrilla ja Esa Tikkasella on peräti viisi mestaruutta. Viimeisin voittaja on Boston Bruinsin väreissä pelaava maalivahti Tuukka Rask.

Suomalaisten pistepörssin kärjessä dominoi Teemu Selänne (1 457). Eniten runkosarjapelejä löytyy myös Teemu Selänteeltä (1 451) kun taas eniten syöttöpisteitä runkosarjassa on Jari Kurrilla (797). Maalivahtien suhteen Suomi edustaa ehdotonta huippua eikä ole ihme, että NHL-joukkueiden kykyjenetsijät suuntaavat katseet Suomen maalivahtien suuntaan vuodesta toiseen.

Hieman kyseenalaisia ennätyksiä löytyy eniten vielä aktiiviuraa viettävältä Olli Jokiselta, joka on edustanut peräti kymmentä NHL-seuraa ilman Stanley Cup -mestaruutta. Itse asiassa Jokinen pelasi ensimmäisen pudotuspeliottelunsa vasta 800 runkosarjapelin jälkeen. Sinänsä turhauttava saavutus vuoden 1997 varauskierroksen kolmannelta pelaajalta, jolta odotettiin suuria. Mutta ei heitetä vielä kirvestä kaivoon, sillä Teemu Selänne voitti Stanley Cup -mestaruuden vasta 2007, jolloin miehellä oli ikää jo 36 vuotta.

Tulevaisuudessa voimme odottaa yhä enemmän mestaruuksia joukkueille, joissa pelaa suomalaisia pelaajia. Onko seuraavan Stanley Cup –mestarin sukunimi kenties Barkov, Granlund tai Teräväinen?