Suomen junnukiekko

By admin on Monday, May 18, 2015
Filled Under: Jääkiekko

Nuorten harrastusta on aina ilo seurata. Erityisesti lajissa, jota pidetään Suomen kansallisurheiluna. Joka vuosi joulukuun lopussa me suomalaiset jännitämme Pikkuleijonien pelejä nuorten MM-kisoissa. Mutta minkälainen järjestelmä tuottaa nuoria jääkiekkoilijoita täällä Suomessa?

Suomessa jääkiekko on erittäin suosittu harrastus. Epävirallisesti (ilman pelipassia) Suomessa harrastaa jääkiekkoa noin 200 000 ihmistä. Juniorit jaetaan kuuteen eri sarjaan: F-, E-, D-, C-, B-, ja A-juniorit. Nuorimmat harrastajat löytyvät F-junioreista (10 vuotta ja nuoremmat) kun taas vanhimmat pelaavat A-junioreissa (20 vuotta ja nuoremmat). Jokaisen Liigassa pelaavien ammattilaisjoukkueiden organisaatiossa pelaa myös junioreita, jotka kilpailevat samalla tavalla keskenään kuin aikuiset.

Eniten A-juniorisarjan mestaruuksia löytyy Tampereen Ilvekseltä (21). B-ikäisten mestaruustaistossa Helsingin Jokerit ja Tampereen Ilves ovat saavuttaneet molemmat 7 mestaruutta. C-sarjan menestyneimmän joukkueen titteli menee myös Helsingin Jokereille. Naisten sarjassa Espoon Blues (13) ja Tampereen Ilves (10) ovat historian aikana menestyneimmät joukkueet jotka usein kohtaavat myös toisensa finaalissa.

Voidaan sanoa rintaa röyhistellen, että Suomen nuorisojääkiekko tuottaa hyviä pelaajia. Suomen Pikkuleijonat, eli alle 20-vuotiaiden maajoukkue, ovat menestyneet kansainvälisesti varsin mallikkaasti. Kolme kultaa, viisi hopeaa ja kuusi pronssia MM-kisoista puhukoot puolestaan. Samalla pikkuleijonien kautta on noussut suuri joukko suomalaisia aivan maailman huipulle asti. Kannattaa myös vilkaista artikkeliamme Jääkiekko Suomessa, josta löytyy lisätietoa A-maajoukkueemme menestyksestä.

Mikä tärkeintä, jääkiekon avulla nuoret lapset oppivat tärkeitä taitoja elämässään jatkoa varten. Arvostamalla yhteistyötä ja tavoitteiden asettamista lapset kasvavat jääkiekon avulla myös henkisesti.