Wayne Gretzky

By admin on Thursday, May 28, 2015
Filled Under: Jääkiekko

Jos Maradona on jalkapallon niin kutsuttu ”Kummisetä” niin Gretzky on jääkiekkoilun kaikkivoipa Jumala. Lempinimeltään ”The Great One”, Wayne Gretzkyä pidetään kiistattomasti jääkiekkoilun kaikkien aikojen parhaimpana pelaajana. Monen mielestä jääkiekkoa lajina on muuttanut vain kaksi asiaa: Neuvostoliiton ”Punakone” ja itse Gretzky.

Uransa aikana huimat 2 857 tehopistettä oikeuttavat yksinoikeudella kaikkien aikojen pistepörssin ykköstilalle, ja tätä ennätystä tulee tuskin kukaan rikkomaan. Gretzkyllä on hallussaan enemmän syöttöpisteitä kuin kellään muulla pelaajalla tehopisteitä. Pelityyliltään Gretzky ei ollut mitenkään nopea tai vahva, mutta ainutlaatuisen pelikäsityksen ja -luvun ansiosta Gretzky pystyi ennakoimaan vastustajan taklaukset ja kanssapelaajien aikeet erittäin tehokkaasti.

Vuonna 1999 uransa päättänyt Gretzky voitti neljä Stanley Cup -mestaruutta Edmonton Oilersin väreissä. Uransa aikana hän edusti neljää joukkuetta, mutta mestaruudet tulivat vain Edmontonin paidassa. Maajoukkueuransa aikana Gretzky toi kotiin kuusi arvokisamitalia, joista kolme olivat kultaisia. Kunnioitettavaa on se, että kaksi kultamitalia tulivat aikana, jolloin Neuvostoliiton ”Punakone” suorastaan dominoi maailman jääkiekkoilua.

Henkilökohtaiset meriitit ovat lähes yhtä pitkiä kuin Vanha testamentti. Huomioidaan kuitenkin käsittämättömät yhdeksän Hart Trophya (arvokkain pelaaja), kymmenen Art Ross Trophya (pistepörssin voittaja), kaksi Conn Smythe Trophya (pudotuspelien paras pelaaja), viisi Ted Lindsay Trophya (pelaajien äänestyksen paras pelaaja) sekä viisi Lady Byng Trophya (herrasmiespelaaja).

Tarvitseeko enempää edes sanoa? Mies on Tina Turnerin sanoin Simply the best.